Skip to content

4099/19

Skadetype: Ingen skade / afvisning
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstænder og efterfølgende føleforstyrrelser. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstænder og efterfølgende føleforstyrrelser. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 26-årig mand, der den 21. maj 2015 fik taget bite wings. Ifølge journalen havde patienten smerter fra tænderne 8+8, og der blev taget røntgen af 8+8. Desuden fik patienten tid til fjernelse af de to tænder, hvilket skete den 3. juni 2015. Den 16. juli 2015 kontaktede patienten tandlægen telefonisk, da han havde meget ondt. Patienten fik derfor en tid til tandudtrækning. Tanden 8- blev derfor fjernet operativt den 17. juli 2015. I den forbindelse blev der anlagt bedøvelse og tanden blev fjernet i et stykke. Den 27. juli 2015 blev tanden -8 fjernet operativt efter anlæggelse af bedøvelse. Det blev noteret, at tanden var delvist frembrudt og tanden blev fjernet i tre dele. Patienten henvendte sig igen den 13. oktober 2015 med smerter fra regio 8- og regio -8. Smerterne var startede ca. 1 måned efter fjernelse af tænderne 8-8 og var varierende fra ingenting til meget slemt. Klinisk sås der normale forhold i regio 8- og -8. Patienten blev herefter instrueret i at fortsætte behandlingen med smertestillende medicin. Den 23. november 2015 var patienten til undersøgelse, hvor der ikke blev noteret smerter. Patienten henvendte sig igen den 28. december 2015 med smerter i regio 8- og -8. Ifølge journalen fra den 30. juni 2016 havde patienten stadig smerter og kunne vågne om natten for at måtte tage smertestillende medicin. Patienten blev anbefalet en henvisning til en neurolog, hvis smerterne fortsatte. Den 13. december 2016 blev det noteret, at det gik bedre med smerterne. Patienten havde været hos en neurolog og fået smertestillende medicin. Efterfølgende har patienten på Trygs foranledning været til en nærmere undersøgelse/ udredning.

Patienten søger nu om godtgørelse for svie og smerte samt eventuelt varigt mén. 

1. instans afgørelse:

I brev af 16. april 2019 traf Tryg afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

Tryg fandt, at patienten ikke er påført en skade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at patienten fik fjernet tænderne 8-8 den 17. og 27. juli 2015. Desuden henvendte patienten sig først hos tandlægen en måned efter fjernelsen med gener fra området.

Tryg fandt herefter ud fra sagens akter og undersøgelsesnotatet, at det ikke er overvejende sandsynligt, at der er årsagssammenhæng mellem fjernelse af tænderne 8-8 og udvikling af føleforstyrrelser/ smerter i begge sider af kæben.

Tryg fandt endvidere, at der ikke ses klare holdepunkter for, at der skulle være sket en nerveskade eller skade på tyggeapparatet. I forhold til kæbeled og tyggemuskler fandt Tryg, at der ikke i tæt tidsmæssig sammenhæng har været registreret symptomer fra kæbeled/ muskler.

Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning efter behandling hos tandlægen.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 16. april 2019 med den af Tryg anførte begrundelse.

Nævnet finder på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse, at det ikke er overvejende sandsynligt, at fjernelsen af tænderne 8-8 er årsagen til patientens efterfølgende symptomer.

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.