Skip to content

4198/19

Skadetype: Skade på anden anatomisk struktur end tand/nerver - Tab af knogle
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Kirurgi - Tandudtrækning

Beskrivelse:

Udtrækning af tand med efterfølgende tab af knogle til følge. TSAN ændrede Trygs afgørelse og hjemviste sagen til fornyet behandling.

Udtrækning af tand med efterfølgende tab af knogle til følge. TSAN ændrede Trygs afgørelse og hjemviste sagen til fornyet behandling.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 62-årig kvinde, der den 22. januar 2018 fik udtaget tanden -6 ved et operativt indgreb hos egen tandlæge på grund af rodfraktur. Efterfølgende havde patienten problemer med gener og langsom heling i regio -6, og den 9. april 2018 blev der konstateret blottet knogle og pusflod i regio -6. Patienten blev derfor henvist til den behandlende tandlæge på mistanke om knogledød. Patienten blev herefter undersøgt af den behandlende tandlæge den 10. april 2018, hvor det blev vurderet, at den manglende heling med blottet knogle ikke lignede biphosfanat-skade. Der blev herefter foretaget kirurgisk oprensning af kæbeknoglen den 17. april 2018 med fjernelse af knoglestykker og oprensning til blødende knogle. Efterfølgende fik patienten ordineret klorhexidingel, skylning med brintoverilte samt antibiotika i form af Salacin og Metronidazol. Ifølge journalen fra den 2. juli 2018 var patienten symptomfri, og der var slimhindedække over tandlejet i regio -6. Patienten blev derfor afsluttet for yderligere behandling og kontroller hos tandlægen. Patienten henvendte sig til egen tandlæge den 10. oktober 2018, da der var pusflod fra regio -6. Ved undersøgelse blev der konstateret en fistel i regio -6, og patienten blev derfor henvist til Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk afdeling, hvor patienten blev undersøgt samme dag. I den forbindelse blev det noteret, at tandlejet i regio -6 var slimhindedækket, men at der kunne ses en fistel med pusflod. Der var mistanke om knogledød, og der blev derfor planlagt en kirurgisk oprensning af tandlejet. Den 6. november 2018 blev der foretaget kirurgisk oprensning af området med fjernelse af store mængder betændelsesvæv. Desuden blev der udtaget en vævsprøve fra knoglen. Efterfølgende var der vedvarende pusafløb fra en lille fistel i regio -6, og den 18. december 2018 blev diagnosen osteonekrose stillet. Det blev herefter aftalt, at knoglen i regio -6 skulle fjernes i fuld narkose den 5. april 2019, hvor der ligeledes skulle tages stilling til, om tanden -5 kunne bevares.

Patienten søger nu om erstatning for behandlingsudgifterne samt erstatning for alle de bekymringer og den psykiske belastning, der har været og stadig er.

1. instans afgørelse:

I brev af 12. september 2019 traf Tryg afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

Tryg fandt, at patienten ikke er påført en skade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der ved udtagning af tanden -6 var opstået knogledød i tandlejet, hvor tanden havde siddet i kæben. Denne behandling var foretaget ved anden tandlæge, og komplikationen var således opstået uanset den udførte behandling hos tandlægen.

Tryg fandt videre, at tilstanden blev forsøgt behandlet hos tandlægen ved hjælp af et kirurgisk indgreb med oprensning den 17. april 2018 og efterfølgende med medicin for patientens symptomer. Behandlingsforsøget hos tandlægen lykkedes ikke, og den 10. oktober 2018 overgik patienten til behandling for sin tilstand på Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk afdeling.

Tryg fandt herefter, at det forhold, at en behandling ikke lykkedes, ikke i sig selv udgør en erstatningsberettigende skade i lovens forstand.

Tryg fandt endvidere ud fra sagens oplysninger, at behandlingsforsøget hos tandlægen ikke har haft nogen negativ påvirkning af patientens tænder eller forringet hendes tandstatus i forhold til tidspunktet for patientens henvisning til tandlægen.

Tryg fandt desuden, at behandlingen hos tandlægen heller ikke forhindrede, at patienten kunne påbegynde relevant behandling for hendes tilstand med knogledød på Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk afdeling den 10. oktober 2018.

Tryg fandt derfor, at patienten ikke er påført en skade i lovens forstand som følge af patientens behandlingsforløb hos tandlægen fra den 10. april 2018 til den 2. juli 2019, som kan berettige til erstatning efter KEL.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet finder, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1, og ændrer dermed Trygs afgørelse af 12. september 2019, som anført nedenfor.

Nævnet finder, at bedst mulig behandling havde tilsagt, at patienten var blevet henvist til behandling på kæbekirurgisk afdeling på et hospital den 10. april 2018, da der var mistanke om osteonekrose. 

Sagen hjemvises derfor til Tryg med henblik på stillingtagen til, om den forsinkede henvisning berettiger til godtgørelse for svie og smerte udover det, der måtte blive tilkendt i patientens anden sag, som Tryg har anerkendt.