Skip to content

4266/19

Skadetype: Skade på rod - Knækket rodfil
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Rodbehandling

Beskrivelse:

Knækket rodfil med efterfølgende behov for kirurgisk rodbehandling og senere tab af tand til følge. Erstatningens omfang. TSAN ændrede Codans afgørelse og hjemviste sagen til fornyet behandling.

Knækket rodfil med efterfølgende behov for kirurgisk rodbehandling og senere tab af tand til følge. Erstatningens omfang. TSAN ændrede Codans afgørelse og hjemviste sagen til fornyet behandling.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 37-årig kvinde der den 11. maj 2012 skulle have tanden -6 rodbehandlet på grund af smerter. I forbindelse med rodbehandlingen knækkede et rodinstrument i den ene af tandens rødder. Tanden blev herefter rodfyldt, og kontrolrøntgen viste, at rodfyldningerne nåede området med den knækkede rodfil. Patienten henvendte sig den 6. februar 2015 med hævelse ved tanden -6. Da røntgen fandtes at vise apikal opklaring, blev patienten henvist til anden tandlæge for kirurgisk rodbehandling af tanden. Tanden blev herefter kirurgisk rodbehandlet den 19. februar 2015 af anden tandlæge. Efterfølgende er der fortsat rodspidsbetændelse.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til den skadesudbedrende behandling.

1. instans afgørelse:

I brev af 11. oktober 2019 traf Codans afgørelse om, at sagen kan genoptages i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 60b.

Codan fandt, at efter skaden (parietal perforation) er der foretaget udtrækning af tanden -6 den 24. marts 2015.

Codan fandt herefter, at der er intet, der tyder på, at den skadesudbedrende behandling med udtrækning (operation) ikke er udført bedst muligt. Dermed er der tale om en komplikation, der kan henføres til den oprindelige skade, snarere end udtrækningen den 24. marts 2015.

Codan fandt videre, at der foreligger et histologisvar den 17. juli 2015, der fastslår, at knoglen er inficeret med en stafylokokker (epidemis). Det er en normal hudbakterie, der nu er kommet i knoglen og har givet anledning til betændelse.

Codan fandt derfor, at tabet af tanden -6 med overvejende sandsynlighed har årsag i den anerkendte skade. Betingelserne for at genoptage sagen er derfor opfyldt.

Codan fandt herefter, at udgiften til fjernelse af tanden til 2.539 kr. kan godkendes, men der er ikke et tandlægefagligt grundlag for indsættelse af implantat i dette område.

Der kan derfor i stedet for betales en kompensation på 4.000 kr. for tab af tanden.

Patienten er således berettiget til 6.539 kr. i erstatning i henhold til erstatningsansvarslovens regler.

I øvrigt er patienten ikke berettiget til yderligere erstatning og/eller godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 11. oktober 2019, som anført nedenfor.

Nævnet finder, at der kan tilkendes erstatning for implantatbehandling regio -6, da der er en antagonist til denne tand, og det er muligt ved hjælp af knogleopbygning at isætte et implantat.

Sagen hjemvises derfor til Codan med henblik på stillingtagen til de fremsendte behandlingsoverslag.