Skip to content

4557/20

Skadetype: Nerveskade - N.Mandibularis
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Rodbehandling

Beskrivelse:

Rodbehandling med efterfølgende nerveskade til følge. Omfanget af skaden i forhold til godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Rodbehandling med efterfølgende nerveskade til følge. Omfanget af skaden i forhold til godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 54-årig kvinde, der den 3. december 2018 fik rodbehandlet tanden -4 på grund af betændelse. I den forbindelse blev der anlagt lokalbedøvelse ved tanden, hvorefter rodbehandlingen blev udført. Patienten oplyste telefonisk den 14. december 2018, at venstre skind føltes anderledes, som stadig lidt bedøvet/ snurrende, strækkende sig til lidt under kæben. Ifølge journalen fra den 28. oktober 2019 var der stadig snurrende/ bedøvet følelse i venstre side strækkende lidt bag mundvig, ud bagtil og op midt på kind samt ned under underkæbe og lidt på halsen. Desuden lidt ved tungens siderand i venstre side svarende til -3,4,5,6.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 27. august 2020 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 4.

Tryg fandt, at behandlingen hos tandlægen er udført i overensstemmelse med, hvad der efter tandlægefaglig videnskab og erfaring har været det bedst mulige i situationen. Patientens behandling har således været i overensstemmelse med erfaren specialist-standard på det pågældende område.

I den forbindelse fandt Tryg, at der var grundlag for at udføre rodbehandlingen, da der var betændelse ved tanden. Den anlagte lokalbedøvelse ses at være udført efter gældende retningslinjer, både i henhold til anlæggelsesteknik og ordination af det valgte lægemiddel.

Tryg fandt således, at den opståede komplikation i form af føleforstyrrelser er en hændelig komplikation til et i øvrigt korrekt udført indgreb. Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning efter KEL § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt herefter, at patientens skade i form af nerveskade efter rodbehandling af en lille kindtand i underkæben er en sjælden komplikation (under 2%) i forbindelse med en sådan behandling.

Tryg fandt videre, at behandlingsskaden i form af nerveskade, som har medført nuværende gener i form af føleforstyrrelser i venstre side er relativt alvorlige i forhold til den grundsygdom, betændelse, som patienten blev behandlet for. I den forbindelse fandt Tryg, at der var tale om et ukompliceret indgreb, som ikke normalt medfører en længerevarende sygemelding eller varige gener.

Tryg fandt derfor, at patientens nuværende gener som følge af behandlingsskaden er mere omfattende, end hvad patienten med rimelighed må tåle set i forhold til grundsygdommen. Skaden er derfor omfattet af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

Tryg fandt herefter, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 10% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4 som følge af skade på en enkelt nervegren, nervus mentalis.

Ved vurderingen har Tryg lagt vægt på oplysningerne i den indhentede neurosensoriske erklæring, hvor der bl.a. fremgår subjektive gener i form af en konstant snurrende og summende fornemmelse svarende til underkæbens følenerve i venstre side. Objektivt er der konstateret stikkende, jagende smerter i venstre side og en totalt manglende føleevne svarende til nervus mentalis.

Tryg fandt dog, at patientens føleforstyrrelser i hoved, pande, bag øjet, i kinden ved siden af øjet, i tungen samt på halsen, ikke med overvejende sandsynlighed skyldes rodbehandlingen af -4, men må tilskrives andre årsager som følge af forhold hos patienten selv. Dette begrundes i, at der ikke er en årsagssammenhæng mellem den beskadigede nerve og gener i de områder, da disse områder ligger langt fra mentalis-nerven.

Tryg fandt herefter, at godtgørelsen for varigt mén udgør 79.866 kr. efter alders-reduktion. Hertil kommer renter på i alt 464,25 kr. Godtgørelsen udgør således i alt 80.330,25 kr.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke var berettiget til yderligere erstatning og/eller godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 27. august 2020 med den af Tryg anførte begrundelse.

 

Nævnet finder på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse, at det ikke er overvejende sandsynligt, at Deres føleforstyrrelser i hoved, pande, kind og hals er en følge af den udførte rodbehandling af tanden -4. Der kan derfor alene tilkendes godtgørelse for varigt mén for én nervegren.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at godtgørelsen for varigt mén fastsættes til 10% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt A.1.4.1, hvilket svarer til den maksimale godtgørelse.