Skip to content

4543/20

Skadetype: Skade på anden anatomisk struktur end tand/nerver - Bløddelsskade
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Tandbevarende behandling - Fyldning

Beskrivelse:

Behandling med fyldning med boreskade til følge og tab af spytkirtel. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Behandling med fyldning med boreskade til følge og tab af spytkirtel. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 42-årig kvinde, der den 23. maj 2019 fik behandlet tanden -6 med en plastfyldning. I forbindelse med behandlingen blev der boret forkert ned i mundhulen, hvorved der skete en skade på slimhinden under tungen. Der blev derfor lagt to sting, som blev fjernet efter en uge. Patienten henvendte sig til en anden tandlæge den 8. juli 219, da hun havde en stor blød hævelse i venstre side af mundbunden. Hævelsen blev fundet at være væskefyldt, og det blev vurderet, at der ved boreskaden var sket skade på venstresidig spytkirtels udførselsgang med heraf følgende spytophobning i bindevævet. Ved undersøgelse hos den behandlende tandlæge den 6. august 2020 blev der beskrevet en helt lys/ gennemsigtig hævelse i venstre side af mundbunden. Der var ikke ømhed ved berøring/ tryk på det hævede område, men patienten oplyste, at der nogen gange var ømhed ved synkning. Det blev vurderet, at der var tale om en hævelse forårsaget af en beskadiget spytkirtel. Patienten blev igen undersøgt den 25. september 2019, hvor hævelsen blev beskrevet som smertefri, mørkere og let aftagende i størrelse. Patienten følte dog, at hævelsen var generende både ved tale og synkning, og patienten blev derfor henvist til yderligere undersøgelse på hospitalet. Den 8. oktober 2019 blev patienten derfor undersøgt på hospitalet, hvor der blev diagnosticeret ophobning af spyt i vævet på grund af en beskadiget udførselsgang fra spytkirtlen i venstre side. Patienten blev derfor tilbudt en operativ behandling, men patienten ønskede at se tiden an, da hun ikke oplevede de store gener på undersøgelses-tidspunktet. Den 13. november 2019 blev patienten undersøgt igen, da hun havde bemærket en rød/ blålig misfarvning af udfyldningen i mundbunden. Det blev noteret, at misfarvningen var gradvist aftagende, og patienten havde fortsat ingen smerter eller gener som følge heraf. Patienten blev igen informeret om muligheden for operation, hvilket hun nu takkede ja til. Der blev derfor foretaget et operativt indgreb under narkose den 13. januar 2020, hvor den indkapslede væske og venstre sides spytkirtel blev fjernet. Patienten blev udskrevet dagen efter med infektionsforebyggende medicin til 10 dage. Ved kontrol den 15. januar 2020 beskrev patienten tiltagende smerter siden indgrebet, og det blev noteret, at patienten var meget smerteforpint og havde svært ved at spise og drikke. Det blev konstateret, at der var hævelse i området, som dog blev vurderet tilladeligt. Den medicinske behandling med antibiotika og smertestillende blev herefter justeret. Den 3. februar 2020 blev det noteret, at patienten fortsat havde smerter med udstråling til venstre øre og smerter ved operationsstedet. Desuden syntes patienten, at hendes tale var påvirket, og i tungen var der en blanding af følelsesløshed, smerter og nedsat smagssans. På grund af de fortsatte gener og påvirkning af nervus lingualis blev der aftalt ny kontroltid.

Patienten søger nu om godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 5. august 2020 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten ved behandling hos tandlægen blev påført en skade på slimhinden under tungen med heraf følgende ophobning af spyt og behov for operation med fjernelse af indkapslet væske (ranula) og en ødelagt spytkirtel (glandular sublingualis).

Tryg fandt i den forbindelse, at journalnotat af 23. maj 2019 dokumenterer, at der ved behandlingen skete en utilsigtet boreskade ned i slimhinden under tungen med heraf følgende behov for anlæggelse af 2 sting.

Tryg fandt herefter, at erfaren specialiststandard havde været, at udboringen i forbindelse med fyldningsbehandlingen alene var foretaget i den behandlingskrævende tand og uden påvirkning af blødvævet.

Tryg fandt videre, at der i forløbet efter boreskaden opstod en hævelse i venstre side af mundbunden på grund af væskeophobning i vævet svarende til, at der var sket en skade på spytkirtlen beliggende under tungen (glandular sublingualis).

Tryg fandt endvidere, at journalen dokumenterer, at selv om hævelsen hverken var forbundet med smerter eller følelsesløshed, så var den generende for patienten, og patienten blev derfor opereret i hospitalsregi den 13. januar 2020. Ved operationen blev det indkapslede væske og den ødelagte spytkirtel fjernet. Skaden som følge af behandlingen blev derved udbedret fuldt ud.

Tryg fandt herefter, at journalnotat af 15. januar 2020 og 3. februar 2020 dokumenterer, at der umiddelbart efter det operative indgreb på hospitalet opstod en ny type gener svarende til en påvirkning af lingualis-nerven samt betydelige smerter med udstråling.

Tryg fandt derfor, at nervepåvirkningen og patientens vedvarende smertegener ikke er omfattet af den erstatningsberettigende skade forårsaget af behandlingen hos tandlægen, fordi der er tale om en ny selvstændig skade/ komplikation opstået i relation til sygebehandlingen.

I den forbindelse fandt Tryg, at de alene kan behandle og opgøre erstatning i relation til tandbehandlingen hos tandlægen og følgerne heraf. For så vidt angår mulig erstatning på baggrund af behandlingen på hospitalet, vil dette kræve en selvstændig anmeldelse til Patienterstatningen.

Tryg fandt herefter, at behandlingen hos tandlægen med overvejende sandsynlighed forårsagede en beskadigelse af slimhinden under tungen med heraf følgende ophobning af spyt i periode fra den 23. maj 2019 til den 13. januar 2020, hvorefter skaden blev udbedret ved operativ fjernelse af den ødelagte spytkirtel (glandular sublingualis) og den indkapslede væske (ranula).

Patienten har derfor med denne afgørelse ret til erstatning efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet for dette forlængede og forværrede forløb.

Tryg fandt herefter, at patienten er berettiget til skønsmæssigt 250 kr. i erstatning for forøgede udgifter til medicinsk behandling i perioden fra den 23. maj 2019 til den 13. januar 2020, da patienten i forløbet umiddelbart efter skaden den 23. maj 2019 fik ordineret antibiotika og anbefalede smertestillende efter behov. Hertil kommer renter på 4,58 kr.

Tryg fandt videre, at der i patientens tilfælde kan ydes en samlet skønsmæssig godtgørelse på 5.000 kr. for det forlængede og forværrede forløb fra den 23. maj 2019 til den 13. januar 2020. I den forbindelse har Tryg lagt vægt på, at der i forbindelse med tandbehandlingen den 23. maj 2019 opstod en erstatningsberettigende skade i form af beskadigelse af slimhinden under tungen med heraf følgende ophobning af spyt og behov for operation med fjernelse af indkapslet væske og en ødelagt spytkirtel. Bløddelsskaden og følgerne heraf blev udbedret ved den operative fjernelse af den ødelagte spytkirtel og den indkapslede væske den 13. januar 2020. Det betyder, at erstatningsperioden som følge af tandbehandlingsskaden løber fra den 23. maj 2019 til den 13. januar 2020.

Tryg fandt videre, at journalen dokumenterer, at patienten i denne periode havde gener umiddelbart efter boreskaden den 23. maj 2019, hvor patienten måtte sys og fik antibiotisk behandling, men derefter havde relativt få gener fra væskeophobningen i mundbunden. Hen mod slutningen af 2019 følte patienten sig imidlertid tiltagende generet af hævelsen, og patienten blev opereret i sygehusregi under narkose.

Rentebeløbet for godtgørelse for svie og smerte udgør herefter 91,68 kr., og den samlede godtgørelse udgør herefter 5.091,68 kr.

Tryg fandt herefter, at den anerkendte behandlingsskade med årsag i behandlingen hos tandlægen ikke har medført varige gener, og patienten har ikke lidt et indtægtstab eller tab af erhvervsevne.

Den samlede godtgørelse og erstatning udgør herefter 5.250 kr. samt renter på 96,26 kr., i alt 5.346,26 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 5. august 2020, som anført nedenfor.

 

Det fremgår af den indhentede undersøgelse, at testen af patientens spytsekretion viste ustimuleret 0,41 ml samt stimuleret 1,55 ml, hvilke er under de vejledende grænser for nedsat spytsekretion.

 

Nævnet finder derfor, at der kan tilkendes en godtgørelse for varigt mén på 15% jf. Arbejdsmarkedets vejledende méntabel punkt A.1.6.1, idet tabet af spytkirtlen har årsag i den anerkendte skade.

 

Sagen hjemvises derfor til Tryg med henblik på endelig opgørelse af godtgørelsen for varigt mén efter aldersreduktion samt forrentning.

 

I det øvrige tiltrædes den af Tryg tilkendte erstatning/ godtgørelse.

 

For så vidt angår den opståede nerveskade i forbindelse med operationen i hospitalsregi skal nævnet henvise patienten til at anmelde dette forhold særskilt til Patienterstatningen.