Skip to content

4654/21

Skadetype: Nerveskade - Flere nerver
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelser.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelser.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 35-årig kvinde, der formentligt fik fjernet tanden 8- den 7. marts 2012 på grund af dyb caries og knækket tand. I den forbindelse blev det noteret, at en lille rodspids af tanden knækkede af og blev efterladt. Patienten henvendte sig akut den 1. april 2019 på grund af smerter i højre side af underkæben. I den forbindelse oplyste patienten, at der havde været ømhed og periodiske smerter fra kæben. Der blev konstateret en lille hævelse, rødme samt pus fra regio 8-, og patienten blev derfor anbefalet at få roden fjernet. Det blev derfor forsøgt at fjerne rodspidsen den 8. april 2019 ved et operativt indgreb, hvor tandkødet blev klappet op og knoglen blev gennemboret i et forsøg på at lokalisere rodspidsen. Imidlertid lykkedes det ikke at lokalisere rodspidsen og efterfølgende røntgen viste, at rodspidsen fortsat lå i knoglen. I forbindelse med det operative indgreb blev der anlagt lokalbedøvelse. Patienten henvendte sig igen telefonisk den 17. april 2019, da hun fortsat havde en følelse af, at hun stadig var bedøvet i læben og helt ned til hagen. Ved suturfjernelse den 25. april 2019 blev der konstateret fin heling, og at patienten havde føleforstyrrelse, ikke følelsesløshed, svarende til nervus mentalis.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén samt for sygemelding.

1. instans afgørelse:

I brev af 12. april 2021 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 77.412 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 8% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.

Tryg fandt i den forbindelse, at det fremgår at den indhentede neurosensoriske erklæring, at der er subjektive gener i form af konstant delvist mistet følelse/ næsten helt mistet følelse i højre side af underlæbe/ hage, kind, tandkød og tænder, og en øget følsomhed ved berøring, konstante ubehagsgener, der føles prikkende/stikkende/koldt/ summende/sovende/elektrisk/kløende/bedøvet, og at ubehaget bliver værre ved kuldepåvirkning, og gener i form af, at der nogle dage er let savlen og læspen. Der oplyses også om gener ved spisning, da patienten konstant bider sig i læben og kinden, og gener, når hun drikker, da det nogle gange løber ud. Objektivt er der konstateret en påvirket føleevne svarende til højre side af underlæbens slimhinde inkl. den forreste del af tandkødet ved tænderne 3,2,1-. Der er objektivt også konstateret en let påvirket føleevne svarende til højre side af kindens hud, og der er en påvirket føleevne svarende til højre side af kindens slimhinde.

Tryg fandt herefter, at patienten er berettiget til 75.160 kr. i godtgørelse for varigt mén Hertil kommer renter på 2.252 kr.

I brev af 9. juni 2021 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til yderligere 19.592,50 kr. i erstatning.

Tryg har på baggrund af anken genvurderet sagen og fundet, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 10% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.

I den forbindelse har Tryg bl.a. lagt vægt på oplysningerne om, at patienten har daglige gener og næsten helt mistet følelse i højre side, og at det påvirker patientens privat- og arbejdsliv, samt at det generer hende dagligt.

Tryg fandt herefter, at patienten er berettiget til en yderligere godtgørelse for varigt mén på 18.790 kr. Hertil kommer renter på 802,50 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Indledningsvist finder nævnet, at der ikke grundlag for at antage, at den gennemførte behandling ikke var indiceret, eller at den ikke er udført bedst muligt. Grundlaget for din ret til erstatning er derfor ikke § 20, stk. 1, nr. 1 i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, men § 20, stk. 1, nr. 4, idet skaden må anses at gå ud over, hvad du med rimelighed må tåle ved en sådan behandling.

 

Tandskadeankenævnet stadfæster herefter Trygs afgørelser af 12. april og 9. juni 2021.

 

Efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt A.1.4.2. vurderes væsentlige føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 10-15% mén. Med udgangspunkt i den neurosensoriske undersøgelse er nævnet enig med Tryg i, at méngraden skal fastsættes til 10%. De øvrige gener, som du har oplyst, er ikke af en sådan karakter eller omfang, at der er grundlag for at fravige dette udgangspunkt.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelser om erstatningens størrelse og omfang.