Skip to content

4698/21

Skadetype: Varia - Smerter
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Tandkød og støttevæv - Tandrensning

Beskrivelse:

Tandrensning og efterfølgende virusinfektion. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Tandrensning og efterfølgende virusinfektion. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 20-årig kvinde, der den 15. marts 2021 fik udført en tandrensning. I den forbindelse blev det noteret, at patienten tidligere havde haft tandkødsbetændelse, og at der blev fundet tandsten. Ifølge journalen fra den 22. marts 2021 henvendte patienten sig, da der var kommet blister/ blærer i munden efter tandrensningen. Desuden bemærkede patienten, at hun havde en følelse af at være hævet i mundbunden. Der blev konstateret blister i regio 8,7- samt 2,1- samt på tungebåndet. Patienten blev informeret om, at der kan være sket en skade på tandkødet ved tandrensningen, men at der sandsynligvis er tale om et uheldigt sammentræf. Patientens mor henvendte sig telefonisk den 29. marts 2021, da hun var skuffet over, at tandlægen ikke havde diagnosticeret et herpesudbrud.

Patienten søger nu om erstatning for generne i form af livslang herpesinfektion.

1. instans afgørelse:

I brev af 7. juni 2021 traf Tryg afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

Tryg fandt, at patienten ikke er påført en skade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der ved tandlægebehandlinger, især som følge af COVID-19, bliver anvendt sterilt udstyr og taget særlige forholdsregler i forhold til at undgå smitte generelt. Desuden henvendte patienten sig allerede dagen efter med små blister/ blærer i mundhule.

Tryg fandt videre, at over 80% af befolkningen er bærere af virusset. Man kan som person blive smittet uden at vide det, og smitte kan ske ved direkte kontakt, som f.eks. spyt, men også ved almindelig håndkontakt, overfladeberøring m.m. Selv om man er smittet, behøver der ikke at komme symptomer, og man kan således gå med virusset gennem længere tid, uden at vide det. Patienten kan dermed have haft virusset allerede før behandlingen hos tandlægen. Derudover fandt Tryg, at hvis virusset bryder ud for første gang, går der typisk 1-3 uger fra smittetidspunktet til udbruddet.

Tryg fandt herefter, at selv om der er en tidsmæssig sammenhæng mellem tandbehandlingen og de opståede blærer, er patienten med overvejende sandsynlighed blevet bærer af virusset på et tidligere tidspunkt end ved tandlægebehandlingen. Dette begrundes især i, at symptomerne opstod allerede dagen efter behandlingen, hvilket indikerer, at udbruddet har været undervejs allerede før behandlingen.

Tryg fandt derfor, at der ikke er nogen årsagssammenhæng.

Tryg fandt derudover, at fraset en smule ubehag og midlertidige kosmetiske gener ved eventuelle fremtidige udbrud, så er udbruddene midlertidige og kan i langt de fleste tilfælde forebygges.

Patienten er derfor ikke påført en skade og er derfor ikke berettiget til erstatning efter behandling hos tandlægen.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 7. juni 2021 med den af Tryg anførte begrundelse.

 

Nævnet finder, at det ikke er overvejende sandsynligt, at den udførte tandrensning er årsagen til dit efterfølgende udbrud af herpes virus.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.