Skip to content

4877/22

Skadetype: Nerveskade - Flere nerver
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskader til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskader til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 36-årig kvinde, der den 28. januar 2020 fik taget røntgen, som fandtes at vise, at tanden -8 var delvist frembrudt, og at der var tandkødsbetændelse og hævelse ved tanden. Patienten blev instrueret i renhold med Klorhexidin, og patienten blev vejledt om, at tanden skulle fjernes, hvis der kom flere gener. Patienten henvendte sig igen den 14. april 2020 med smerter fra tanden, og patienten blev igen vejledt om at skylle med Klorhexidin. Den 22. oktober 2020 blev tanden fjernet efter anlæggelse af lokalbedøvelse som blokade og infiltration. Ifølge journalen blev tanden blotlagt, hvorefter den blev løsnet og fjernet med tang i et stykke. Patienten henvendte sig igen den 26. oktober, da hun havde kraftige smerter og oplevede føleforstyrrelser i læben og kæben. Desuden prikkede, sov og brændte det. Ved undersøgelse blev der konstateret hævelse og nedsat gabeevne. Den 27. oktober 2020 havde patienten stadig kraftige smerter, nedsat gabeevne og dårlig smag i munden. Der blev desuden noteret fortsat lidt hævelse. Ved kontrol den 28. oktober 2020 oplevede patienten en let bedring af smerterne, men at der fortsat var infektionslugt fra området. Patienten blev instrueret i renhold med skyllesprøjte. Den 29. oktober 2020 var hævelsen aftagende, og der var bedring, men dog vedvarende føleforstyrrelser. Ved kontrol den 2. november 2020 blev der noteret lidt hævelse, om end patienten ikke var plaget af de samme smerter. Der blev skyllet, hvilket udløste en smertefuld isnende fornemmelse i tandkødet. Efterfølgende blev patienten henvist til en CBCT-scanning, hvilket blev foretaget den 16. november 2020. Ifølge journalen viste scanningen, at der ikke var efterladte tandrester, og at tanden -8 havde haft en intim relation til kæbenerven. Diagnoserne dry socket og føleforstyrrelser blev stillet. Den 6. januar og 22. april 2021 blev der noteret føleforstyrrelser.

Patienten søger nu om erstatning for føleforstyrrelser i venstre undermund efter fjernelse af tand.

1. instans afgørelse:

I brev af 14. februar 2022 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 115.354,25 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 12% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.

Tryg fandt i den forbindelse, at det fremgår af den indhentede neurosensoriske erklæring, at der er subjektive gener i form af en konstant delvist mistet følelse/ øget følsomhed i venstre side af underlæbe/ hage, underkæben og tungen (af og til), og af konstante ubehagsgener, der føles prikkende/stikkende/sovende/varmt/hævet/koldt/kløende/ ømt/bedøvelse, og at visse berøringer ved læbe/hage kan udløse smerte. Der oplyses også om murrende smerter, som er til stede næsten konstant og/eller som kommer ved berøring/aktivitet, som f.eks. fysisk aktivitet og kulde, om en ændret smagssans, om gener, hvis patienten taler meget på arbejdet, om gener, når hun skal tygge maden og om gener i form af, at patienten nogle gange savler og ikke kan mærke, hvis hun spilder ned ad munden. Endelig oplyses det, at føleforstyrrelsen i høj grad (8 på en skala op til 10) har en negativ indvirkning på patientens livskvalitet, da der blandt andet er smerter/ ubehag ved fysisk aktivitet og ved kys, og da den murrende følelse giver patienten hovedpine.

Tryg fandt videre, at der objektivt er konstateret en påvirket føleevne hertil en øget følsomhed visse steder svarende til underlæbens og hagens hud, inkl. det læberøde i venstre side, samt en påvirket føleevne svarende til læbens slimhinde i venstre side. Der er også konstateret en lettere påvirket føleevne svarende til venstre side af tungen ved smertepåvirkning samt en lettere manglende smagssans ved bitre smage.

Tryg fandt herefter på baggrund af de objektive fund og de mange subjektive oplevede gener, f.eks. smerter og daglige ubehag, at méngraden fastsættes til 12%.

Tryg fandt derefter, at godtgørelsen for varigt mén udgør 114.060 kr. Hertil kommer renter på 1.294,25 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 14. februar 2022 med den af Tryg anførte begrundelse.

 

Efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.2. vurderes væsentlige føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 10-15% mén.

 

Med udgangspunkt i den neurosensoriske undersøgelse, der viser en betydelig følenedsættelse, er nævnet enig med Tryg i, at méngraden skal fastsættes til 12%.

 

De øvrige ubehagssymptomer er ikke af en sådan karakter eller omfang, at der er grundlag for at fravige dette udgangspunkt.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at godtgørelsen for varigt mén fastsættes til 12%.