Skip to content

4942/22

Skadetype: Skade på anden anatomisk struktur end tand/nerver - Bløddelsskade
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Kirurgisk rodbehandling

Beskrivelse:

Kirurgisk rodbehandling med brandskade på læben til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Kirurgisk rodbehandling med brandskade på læben til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 43-årig kvinde, der den 10. januar 2021 fik foretaget en kirurgisk rodbehandling af tanden 6- under lokalbedøvelse på grund af betændelse. Patienten henvendte sig igen den 11. januar 2021, da hun efter behandlingen havde fået en brændemærke/ sår på læben. Den 19. januar 2021 blev stingene fjernet, og det blev notereret, at der var et sår på læben. Patienten kontaktede tandlægen igen telefonisk den 17. juni 2021, da hun havde gener fra brændemærket/ såret på kæben. Ifølge journalen fra den 24. juni 2021 oplyste patienten telefonisk, at der var kommet en knude på læben, som generede patienten hele tiden.

Patienten søger nu om erstatning for sine gener efter forbrændingen af underlæben.

I brev af 30. september 2021 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten med overvejende sandsynlighed er blevet påført en skade i form af forbrænding på læben som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der ved den kirurgisk behandling den 10. januar 2021 skete en påvirkning af underlæben. Der foreligger klinisk foto dagen efter den kirurgiske behandling, og der ses en tydelig sårdannelse dækket med fibrin (gullig overflade), og et sådan sår er foreneligt med en varmepåvirkning, som patienten ikke har kunne mærke på grund af lokalbedøvelsen. Såret er foreneligt med formen på et kirurgisk instrument, et kirurgisk håndstykke.

Tryg fandt herefter, at den erfarne specialist ville have foretaget en kirurgisk behandling uden at varmepåvirke underlæben, dels ved at sikre optimal smøring og køling af det kirurgiske håndstykke og dels ved at holde varmeinstrumenter i sikker afstand fra læben. Herved havde man med overvejende sandsynlighed undgået forbrænding af underlæben.

Tryg fandt dog, at omfanget af skaden først kunne vurderes, når der var gået 12 måneder fra skaden skete.

1. instans afgørelse:

I brev af 25. maj 2022 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 2.074,29 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at regning på 800 kr. vedrørende førstegangsbesøg med henblik på arkorrektion er en følge af den skadesudbedrende behandling. Udgiften dækkes derfor.

Tryg fandt videre, at patienten har haft transportudgifter den 25. april 2020 svarende til 126,40 km. tur/retur. Patienten er derfor berettiget til 274,29 kr. i erstatning for afholdte transportudgifter.

Tryg fandt endvidere, at patienten ikke har været sygemeldt som følge af behandlingsskaden.

Tryg fandt dog, at patienten som følge af behandlingsskaden har haft gener i forbindelse med ophelingen, hvormed patienten kan sidestilles med at have været sygemeldt og underlagt behandling af en vis helbredende karakter. Patienten er derfor berettiget til svie og smerte, som skønsmæssigt er fastsat til 1.000 kr.

Tryg fandt videre, at de har modtaget kliniske fotos optaget i forskellige vinkler og i forskelligt lys. Patienten har i en mail af den 8. februar 2022 oplyst, at hun har en knude inde bag huden, som føles som en lille ært. Den går mod patientens tænder, og patienten kommer til at bide sig i læben. Patienten har oplyst, at huden skaller af, og der hvor arvævet sidder, er der en hvid misfarvning. Patienten har oplyst, at hun mærker knuden hver dag.

Tryg fandt endvidere, at det fremgår af journalen fra den 25. april 2022, at man kunne forsøge at excidere elementet i slimhindedelen, således at der altid er risiko for, at der vil komme nyt arvæv efter en eventuel operation. På området ved det læberøde, er der ikke noget, man kirurgisk kan gøre for at gøre området mindre synligt.

Tryg fandt herefter, at patienten ifølge sagens akter ikke har varige gener efter behandlingsskaden, som modsvarer et varigt mén på 5% eller derover. I den forbindelse fandt Tryg, at området på huden omkring læben ikke er påvirket, og arret er ikke meget skæmmende, da det alene har en begrænset størrelse og placering, herunder på det læberøde, hvormed det samlet set ikke vurderes at medføre en méngrad på 5% eller derover.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 25. maj 2022 med den begrundelse, som Tryg har anført.

 

Nævnet finder, at de modtagne fotos viser, at arret ikke er skæmmende eller vansirende i en sådan grad, at der kan tilkendes en godtgørelse for varigt mén på minimum 5 %, jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel punkt H.2. Det forhold, at der også er en knude under huden, og at huden skaller af på læben, kan ikke føre til, at der alligevel kan tilkendes en godtgørelse for varigt mén på minimum 5%.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der kan tilkendes 2.074,29 kr. i erstatning.