Skip to content

1598-10

Skadetype: Nerveskade - Andre nerver
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Sagen afvist
Behandling: Implantologi - Implantatbehandling - lege artis
Tandskadeankenævnet har den 27. august 2010 afvist sagen

Hændelsesforløb:

 

Sagen drejer sig om en nu 66-årig kvinde, der regelmæssigt har konsulteret samme tandlæge. I forbindelse med diverse behandlinger foretaget den 29. april 2006, 12. juli 2007, 14. august 2008 og den 20. november 2008 er der anvendt bedøvelsesmidlet septocain. Ved behandlingen af tanden 1+ er der igen anvendt bedøvelsesmidlet Septocain den 4. og 19. juni 2009. Den 27. juli 2009 har patienten henvendt sig telefonisk til tandlægen, da hun har hævelse, kløe og uro i ansigtet. Patientens egen læge mener, at patienten har fået allergi overfor bedøvelsen. Patienten blev herefter forsøgt udredet af flere behandlere.

Patienten søger om godtgørelse for varigt mén samt svie og smerte.

1. instans afgørelse:

 

I brev af 5. marts 2010 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19.

Codan fandt, at der ikke er overvejende sandsynligt, at patienten gener har årsag i det anvendte bedøvelsesmiddel. Codan har lagt vægt på, at patienten igennem årene flere gange er blevet bedøvet med Septocain uden gener, at patientens symptomer ikke har en karakter, der svarer til de neurosensoriske forstyrrelser, der ellers er rapporteret i forbindelse med lokalbedøvelse, og at skader i forbindelse med lokalbedøvelse indtræder direkte i forlængelse af bedøvelsen. Patientens gener har derfor årsag i andre forhold end bedøvelse, hvorfor erstatning afvises.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

 

Tandskadeankenævnet afviser sagen, da sundhedsministeren har bemyndiget Patientforsikringen til at træffe afgørelser i henhold til Lov om erstatning for lægemiddelskader jf. lovens § 18.

 

Nævnet finder, at spørgsmålet i sagen er, om der er sket en skade som følge af anvendelse af et bedøvelsesmiddel. Et sådant middel er et lægemiddel, og en eventuel skade, der med overvejende sandsynlighed skyldes lægemidler, falder uden for patientforsikringen og omfattes i stedet af lægemiddelskadeordningen. Nævnet har ikke kompetence til at tage stilling til spørgsmålet, om der er ret til erstatning efter lægemiddelskadeordningen, som administreres af Patientforsikringen.

 

Nævnet har derfor dags dato oversendt sagens akter til Patientforsikringen og anmodet dem om at træffe en afgørelse.