Skip to content

3212-16

Skadetype: Bidfunktionsgener - Muskler og ledgener
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Kirurgisk fjernelse af visdomstand og efterfølgende kæbeledsgener. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Kirurgisk fjernelse af visdomstand og efterfølgende kæbeledsgener. TSAN tiltrådte Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 39-årig kvinde, der har haft gentagne infektioner omkring visdomstanden -8. Patienten blev derfor henvist til en specialtandlæge i kirurgi for fjernelse af tanden. Tanden blev herefter fjernet den 18. september 2012 af den behandlende tandlæge. Den 31. oktober 2012 var patienten hos egen tandlæge på grund af smerter i området -8, og der blev ordineret Primcillin. Den 6. november 2012 fjernede specialtandlægen operativt et knoglestykke fra tandlejet og patienten fik antibiotika. Den 9. oktober 2013 noterede egen tandlæge, at patienten havde udtalte smerter fra venstre kæbeled. Leddet knækkede angiveligt meget ved tyggefunktion og pt. havde indøvet sig at støtte leddet medfingrene, når hun spiste. Det anføres videre, at ved gabebevægelse sås deviation til venstre, hvorefter pt. støttede leddet for frigørelse for videre gabning under smerter. Pt. angav problemer med tygning og brug af kæben efter kraftig gabning f.eks. efter tdl.besøg. Der palperes udtalte myoser fra prerygoideus lat. sin., men ikke nævneværdige myoser fra andre tyggemuskler. Tilstanden opstod efter fjernelse af visdomstand 18. sept. 2012. Den 3. april 2014 blev patienten genhenvist af egen tandlæge for kæbeledsproblemer i venstre side. I den forbindelse er det noteret, at kæbeledsproblemerne var uforandret og der var tydelige myoser fra tyggemusklerne i begge sider. Desuden noteres det, at patienten angav ændret sensorisk fornemmelse i venstre side i forhold til højre. Aftalt plan: tdr., kontrol om 6 måneder. Den behandlende tandlæge konstaterede herefter den 10. april 2014, at patienten gabte med zig-zag-bevægelser. Der var et tydeligt knæk i venstre kæbeled samt palpationsømme tyggemuskler generelt. Patienten blev derfor henvist til kæbekirurgisk afdeling. Patienten blev efterfølgende behandlet med en hård bidskinne af egen tandlæge og den 28. august 2014 blev det noteret, at spændingshovedpinen var væk, men der var stadig knæk, når patienten ikke havde skinnen i munden. Ifølge journalen fra den 28. august 2014 fra kæbekirurgisk afdeling var der udtalt trykømhed i venstre sides tyggemuskler, kæbeleds knæk i højre side og uregelmæssig og nedsat bevægelighed af kæbeleddet. Der blev herefter lavet en kikkertundersøgelse af kæbeled den 30. september 2014, og den 29. januar 2015 blev der isat et kunstigt kæbeled i venstre side.

Patienten søger nu om godtgørelse for svie og smerte samt for sygedage og transport.

1. instans afgørelse:

I brev af 4. februar 2016 traf Codan afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.

Codan fandt, at der ikke er årsagssammenhæng mellem patientens gener/ smerter fra kæben, fordi forholdene og fremgangsmåden ved fjernelse af tanden -8 ikke kan have medført de gener og smerter fra kæben, da fjernelsen af tanden er sket efter gældende faglige principper.

Codan fandt dermed, at der ikke er sket en skade som følge af den udførte behandling og patienten er ikke berettiget til erstatning.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Codans afgørelse af 4. februar 2016 med den af Codan anførte begrundelse.

Nævnet finder, at det ikke er overvejende sandsynligt, at den kirurgiske fjernelse af tanden -8 er årsagen til, at der efter ca. 14 måneder opstod kæbeledsgener.

Nævnet tiltræder derfor Codans afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1.