Skip to content

4966/22

Skadetype: Nerveskade - Flere nerver
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskader til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskader til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

: Sagen drejer sig om en nu 33-årig mand, der henvendte sig til tandlægen den 2. november 2020 på grund af problemer med visdomstanden 8-. Det blev noteret, at der var begyndende betændelse ved tanden, og der blev taget røntgen, som fandtes at vise en tæt relation mellem roden på tanden 8- og underkæbens følenerve. Det blev herefter aftalt, at tanden skulle fjernes, men at der først skulle laves en 3D-scanning. Den 10. november 2020 blev der derfor foretaget en CBCT-scanning, som viste, at nerven lå tæt på tanden 8-, cirka midtrods på tungesiden af tanden og uden knogleadskillelse. Ifølge journalen fra den 14. december 2020 havde patienten haft gentagende smerter fra 8-, og der sås en resorption af tanden 7- i forbindelse med tanden 8-. Det blev desuden noteret, at der var grundlag for at fjerne hele tanden og ikke kun kronen på grund af betændelse ved roden af tanden 8-. Der blev herefter anlagt lokalbedøvelse, hvorefter tanden 8- blev fjernet operativt. I den forbindelse fremgår det bl.a., at tanden blev frilagt i knoglen og løftet, kronen blev fjernet og rodkomplekset blev delt i to, hvorefter rødderne blev fjernet separat. Ved fjernelse af trådene den 23. december 2020 fandtes der at være normal heling med lidt hævelse i området. Patienten havde dog stadig smerter. Patienten henvendte sig igen akut den 18. januar 2021 med smerter og hævelse i regio 8-. I den forbindelse oplyste patienten, at han havde fået ordineret antibiotika af vagtlægen dagen før. Det blev aftalt at se tiden an, og hvis der ikke var bedring i løbet af 7 dage, skulle kirurgisk oprensning overvejes. Den 25. januar 2021 blev der ordineret stærkere smertestillende medicin samt mere antibiotika. Desuden blev der foretaget en kirurgisk oprensning af rodlejet regio 8-, og det blev noteret, at følenerven var synlig, hvorfor der var en stor risiko for en permanent skade på følenerven. Ved kontrol den 1. februar 2021 blev det noteret, at såret var åbent uden tegn på infektion. Patienten henvendte sig igen den 16. februar 2021, da han stadig var hævet. Patienten blev derfor henvist til Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk afdeling for yderligere undersøgelse.

Patienten søger nu om erstatning for afholdte udgifter samt godtgørelse for varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 12. april 2022 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 95.408,75 kr. i godtgørelse for varig mén.

Tryg fandt, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 10% for påvirkning af flere nervegrene i højre side af hage, kind, kæbe og tungen jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.2.

Tryg fandt i den forbindelse, at det fremgår af den indhentede neurosensoriske erklæring, at der er subjektive gener i form af påvirket følelse i højre side af hagens hud, kindens hud og slimhinde samt tandkødet i underkæben på ydersiden. Desuden er patientens følelse og smagssans i højre side af tungen påvirket. Der er tale om konstant, næsten helt mistet følelse samt ubehag i form af prikkende, stikkende, sovende, summende, kløende karakter og en fornemmelse af fortsat at være bedøvet. Det fremgår også, at ubehaget intensiveres ved indtag af alkohol, og at patientens smagsevne er delvist mistet og ændret.

Tryg fandt videre, at patienten er generet af føleforstyrrelsen dagligt, og at det primært er fornemmelse af at være fortsat bedøvet, der generer samt gener ved spisning, hvor patienten kan komme til at savle og tilsvarende, når han drikker. Patienten har oplyst, at det primært er føleforstyrrelsen, der påvirker hans livskvalitet, og at hans fritids- og privatliv er påvirket i mindre grad.

Tryg fandt endvidere, at der objektivt er konstateret påvirket sensibilitet ved fjerlet berøring, priktest, spids/ stump differentiering, koldt, varmt, smertereaktion og 2-punkts diskriminationsevne af de berørte områder. Undersøgelsen af patientens smagsevne i forhold til sødt, salt, surt og bittert tyder overordnet set på påvirket smagsevne i højre side af tungen.

Tryg fandt herefter, at patienten har en påvirkning af tre nervegrene i højre side (nervus alveolaris inferior, nervus buccalis og nervus lingualis), som påvirker patientens følesans og smagssans i højre side i moderat grad.

Tryg fandt dernæst, at patientens godtgørelse for varigt mén udgør 95.050 kr. Hertil kommer renter på 358,75 kr.

Tryg fandt desuden, at patienten har fremsat krav om erstatning for udgifter til blegning af tænderne, som patienten mener er blevet gule af Klorhexidin, og Tryg har modtaget et foto. Patienten har ikke oplyst, hvor længe han har anvendt Klorhexidin og årsagen hertil.

Tryg fandt derfor, at da de ikke kender årsagen hertil, kan de ikke vurdere, om dette er en følge af den anerkendte behandlingsskade. Alene af den grund er der ikke grundlag for at betale erstatning for et eventuelt behov for blegning af patientens tænder. Dertil kommer, at Klorhexidin normalt ikke medfører gule tænder og behov for blegning, men derimod brune belægninger, som kan renses væk.

På den baggrund fandt Tryg, at der ikke umiddelbart er behov for blegning af patientens tænder. Også af den grund og under hensyn til, at Klorhexidin normalt ikke medfører permanent misfarvning, vurderes det tillige, at der ikke er grundlag for at yde erstatning for udgifter til blegning af patientens tænder.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 12. april 2022, som anført nedenfor.

 

Ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel kan der ved multiple skader, hvor vurderingen er, at det varige mén for den ene skade sammen med det varige mén for den anden skade forstærker de samlede følger, fastsættes et samlet mén, der er større end summen af de enkelte mén.

 

Idet det fremgår af sagens akter, at du tidligere er blevet tilkendt en godtgørelse for varigt mén på 12% for en erstatningsberettigende skade i venstre side, finder Nævnet, at godtgørelsen for varigt mén i denne sag skal forhøjes til 13%, således at det samlede mén for skaderne i henholdsvis højre og venstre side i alt udgør 25%.

 

Sagen hjemvises derfor til Tryg med henblik på en fornyet opgørelse af godtgørelsen for varigt mén.

 

For så vidt angår udgifterne til Klorhexidin finder nævnet, at disse udgifter ikke er en følge af den påførte nerveskade men derimod en følge af grundlidelsen, som nødvendig-gjorde operativ fjernelse af visdomstanden 8-.