Skip to content

4931/22

Skadetype: Nerveskade
Afgørelsetype: Tålereglen – PFL § 2.1.4/KEL § 20.1.4
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Tandbevarende behandling

Beskrivelse:

Behandling under narkose med efterfølgende nerveskade i nakke/skulder til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Behandling under narkose med efterfølgende nerveskade i nakke/skulder til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 33-årig mand, der henvendte sig til tandlægen den 22. juli 2020 med henblik på undersøgelse på grund af en knækket tand. Det blev noteret, at patienten ikke havde været til tandlæge i 10 år og havde tandlægeskræk, hvorfor han ønskede behandling i fuld narkose. Ved undersøgelsen blev det konstateret, at der var behandlingskrævende caries i tænderne 7,6+5,6,7,8 samt 7-6,7. Den 21. september 2020 foretog en speciallæge i anæstesi intubering, hvorefter der blev lagt lokalbedøvelse i højre og venstre side af såvel over- som underkæben. Tænderne 7,6+5,6,7 og 7,5-7 blev herefter behandlet med plastfyldninger, mens tænderne +8 og -6 blev fjernet. Ifølge journalen tog operationen tre timer. Efterfølgende blev patienten indlagt den 22. september 202 til observation, da patienten få timer efter operationen blev opmærksom på, at hans venstre skulder var lettere følelsesløs, og at han ikke kunne løfte den mere end 45 grader. Desuden faldt hovedet bagover, når han drejede det til højre. Ifølge journalen fra sygehuset var der en betydelig bedring på anden dagen, og alle scanninger og blodprøver viste intet unormalt. Patienten blev derfor henvist til skulderfysioterapi og en nerveundersøgelse, og det blev noteret, at der formentlig var tale om en klemt nerve, som ville komme sig over tid. Den 23. september 2020 startede patienten i et behandlingsforløb hos fysio- og ergoterapiafdelingen, og den 24. september 2022 blev patienten udskrevet fra sygehuset. Efterfølgende havde patienten fortsat gener som følge heraf.

Patienten søger nu om erstatning for afholdte kørselsudgifter samt godtgørelse for sine gener efter behandlingen.

I brev af 10. juni 2021 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 4.

Tryg fandt, at behandlingen hos tandlægen er udført i overensstemmelse med, hvad der efter tandlægefaglig videnskab og erfaring har været det bedst mulige i situationen. Patientens behandling har således været i overensstemmelse med erfaren specialiststandard på det pågældende område.

I den forbindelse fandt Tryg, at patienten den 21. september 2020 fik behandlet sine tænder, og at han blev lagt i fuld narkose af en anæstesilæge. Desuden blev det noteret, at operationen/ behandlingen tog tre timer. Endvidere blev patienten efter operationen opmærksom på, at patientens venstre skulder var lettere følelsesløs, og at patienten ikke kunne løfte armen mere end 45 grader, ligesom at patientens hoved faldt bagover ved løft af hovedet. Patienten blev herefter indlagt på sygehuset.

Tryg fandt herefter, at den opståede komplikation i form af en funktionsnedsættelse af brugen af venstre arm efter operation i tre timer (lejringsskade) er en hændelig komplikation til et i øvrigt korrekt udført indgreb. Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning efter KEL § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt imidlertid, at patientens skade i form af funktionsnedsættelse ved brug af venstre arm efter tandbehandling i fuld narkose er en sjælden komplikation (under 2%), såfremt der er tale om, at funktionsnedsættelsen er varig.

Tryg fandt videre, at behandlingsskaden i form af en lejringsskade af patientens venstre trapezius muskel, som har medført nuværende gener i form af funktionsnedsættelse af venstre arm, er relativt alvorlige i forhold til den grundsygdom, udtræk samt plastfyldning af flere tænder, som patienten blev behandlet for. I den forbindelse var der tale om et ukompliceret indgreb, som ikke medfører sygemelding eller varige gener.

Hertil fandt Tryg, at patienten ved telefonsamtale i maj 2021 har oplyst, at han stadig har gener i form af nedsat funktion af skulder ved dagligdag aktiviteter, som f.eks. at tømme en vaskemaskine og køre bil.

Tryg fandt derfor, at patientens nuværende gener som følge af behandlingsskaden er mere omfattende, end hvad patienten med rimelighed må tåle set i forhold til grundsygdommen. Skaden er derfor omfattet af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

1. instans afgørelse:

I brev af 31. marts 2022 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 69.802,17 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten er berettiget til afholdte udgifter til kørsel til sygehus på i alt 484,42 kr. incl. renter.

Tryg fandt videre, at det fremgår af sagens oplysninger, at patienten var indlagt fra 22. september til 24. september 2020, og at patienten har været til 6 behandlinger fra 23. september 2020 til 1. februar 2021 på fysio- og ergoterapiafdeling. Den 3. november 2020 blev det journalført, at det gik fremad, og at patienten nu kunne løfte armen over hovedhøjde. Ved sidste behandling den 1. februar 2021 blev det journalført, at det gik bedre med at bruge armen i hverdagen, og at der skulle følges op efter 4 uger. Tryg har ikke modtaget yderligere oplysninger om opfølgningen.

Tryg fandt endvidere, at det også fremgår, at patienten var til en nerveundersøgelse den 4. november 2020, hvor der blev fundet skade på accesorius nerven med påvirkning af trapezius musklen på venstre side. Denne nerveskade vurderes at være en følge af behandlingen den 21. september 2020 hos tandlægen. Herudover har egen læge i en statusattest af 22. oktober 2021 oplyst, at patienten ikke har været sygemeldt, men i en skulderattest af 10. januar 2022 oplyser lægen, at patienten genoptog sine daglige funktioner fra juli 2021.

Tryg fandt herefter, at patienten har haft gener i form af bevægeindskrænkning, smerter og ømhed ved fysisk aktivitet samt problemer med tunge løft. Generne har været værst i starten og er bedret over tid. Patienten har derfor haft en vis sygeperiode som følge af skaden, men patienten har også kunne varetage en stor del af sine daglige gøremål i en stor del af perioden frem til juli 2021.

Tryg fandt derfor, at der ikke er grundlag for at yde fuld godtgørelse for svie og smerte i hele perioden. Patienten er herefter berettiget til en skønsmæssig godtgørelse for svie og smerte på 20.000 kr. Hertil kommer renter på 1.027,50 kr.

Tryg fandt videre, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 5% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt B.1.1.1.

Ved den vurdering har Tryg lagt vægt på sagens journaloplysninger fra sygehuset, status- og skulderattest fra egen læge samt patientens oplysninger i mail af 1. december 2021.

I den forbindelse fremgår det, at patienten er højrehåndet, og at der er konstateret skade på accesorius nerven med påvirkning af trapezius musklen på venstre side efter behandlingen den 21. september 2020 hos tandlægen. Som følge af skaden har patienten varige gener fra nakken i form af smerter og ømhed ved belastning og tunge løft samt tendens til kramper og udmatning, men med normal bevægelighed i nakkehvirvelsøjlen og skulderen.

Patienten er herefter berettiget til godtgørelse for varigt mén på 46.975 kr. Hertil kommer renter på 1.315,25 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 31. marts 2022 med den af Tryg anførte begrundelse.

 

Nævnet finder på baggrund af den lægelig vurdering foretaget af overlæge, at dine gener har et sådant omfang, at der kan tilkendes en godtgørelse for varigt mén på i alt 5% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt D.1.5.2.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at du er berettiget til i alt 69.802,17 kr. i erstatning/ godtgørelse.