Skip to content

2476-13

Skadetype: Nerveskade - N.Infraorbitalis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Kirurgi - Tandudtrækning

Beskrivelse:

Nerveskade efter udtrækning af tand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Nerveskade efter udtrækning af tand. Godtgørelse for varigt mén. TSAN ændrede Codans afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 48-årig kvinde, der den 5. oktober 2011 fik fjernet tænderne 7,6+6,7 i overkæben. Samme dag blev der indsat en helprotese i overkæben. Dagen efter henvendte patienten sig igen, da protesen ikke sugede sig ordentligt fast til ganen. Protesen blev derfor foret til en bedre pasform, hvorefter tandlægen konstaterede, at der i forbindelse med foringen var skubbet aftryksmateriale op i kæbehulen igennem rodlejet på ganesiden efter tanden +6. Patienten blev informeret herom og henvist til Aarhus Universitetshospital for fjernelse af fremmedlegemet. Samtidig blev der ordineret penicillin som forebyggelse af infektion. Ifølge journalen fra den 13. oktober 2011 fra tandlægen havde øre-næse-halslægen ikke fundet noget fremmedlegeme i kæbehulen, hvorfor patienten skulle henvises igen. Ifølge journalen fra øre-næse-halslægen var patienten blevet opereret på hospitalet den 1. november 2011, hvor man havde fjernet fremmedlegeme fra kæbehulen samt fjernet en visdomstand med cyste i venstre side af undermunden. Patienten havde været sengeliggende i næste tre uger og havde problemer med svimmelhed. Den 17. november 2011 blev patienten sat i 2-stofs-antibiotisk behandling. Ved kontrol den 22. november 2011 på hospitalet er det noteret, at patienten ikke havde haft problemer efter operationen i underkæben, men patienten havde haft smerter og hævelse efter kæbehuleindgrebet. Patienten skulle forsætte med den antibiotiske behandling og blev henvist for en fornyet operation af kæbehulen med henblik på forbedring af afløbet. Den 5. december 2011 havde patienten stadig ondt i venstre side af overkæben, og dagen efter foretog øre-næse-halslægen en punktering af venstre kæbehule, som viste klart skyllevand. I januar 2012 noterede øre-næse-halslægen, at patienten i tiltagende grad havde det bedre. Den 9. februar 2012 havde patienten smerter i venstre side af overkæben, og øre-næse-halslægen foretog derfor igen en punktering af venstre kæbehule, som viste klart skyllevand. Den 26. februar 2012 blev det noteret på hospitalet, at venstre kæbehule, næsehule og mundhule var hel normal.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til omgørelse af protesen samt godtgørelse for svie og smerte.

1. instans afgørelse:

I brev af 3. juli 2013 traf Codan afgørelse om, at patienten ikke er berettiget til yderligere godtgørelse for svie og smerte samt godtgørelse for varigt mén. 

Codan fandt, at patienten har en føleforstyrrelse i nervus infraorbitalis sinister med nedsat følsomhed og indimellem smertejag, men resultatet af den neurosensoriske undersøgelse viser en sumscore på 17 point i forhold til den raske side 21 point. Fordi patienten har en sumscore på 17 point, har Codan vurderet, at der ikke er objektivt grundlag for, at betingelsen om ”væsentlige føleforstyrrelser” er opfyldt. Det er ikke tilstrækkeligt, at patienten oplever føleforstyrrelserne som væsentlige, og patientens subjektive beskrivelse alene er derfor ikke nok til, at kravet om væsentlige varige føleforstyrrelser opfyldes.

Codan fandt videre, at patienten ikke er berettiget til yderligere godtgørelse for svie og smerte end det i afgørelsen af 27. september 2012 tilkendte på i alt 3.780 kr. Begrundelsen herfor er, at den godtgørelse, som patienten har fået for svie og smerte, omfatter den sygeperiode, hun har haft som følge af den anerkendte skade. Det er Codans vurdering, at skadens karakter og omfang ikke berettiger patienten til yderligere godtgørelse for svie og smerte.

 

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Codans afgørelse af 3. juli 2013, som anført nedenfor. 

Efter Arbejdsskadestyrelsens méntabel punkt A.1.4.1. vurderes føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén, når føleforstyrrelserne må anses for væsentlige. På grundlag af resultatet af den neurosensoriske undersøgelse foranlediget af Codan er udgangspunktet, at méngraden fastsættes til under 5%, hvilket ikke giver grundlag for godtgørelse for varigt mén.

Efter den fornyede nerveundersøgelse inkl. blinkrefleksundersøgelsen finder nævnet imidlertid, at der er grundlag for at fastsætte méngraden til 5%. Ved denne vurdering er patientens subjektive gener i form af øget sensibilitet og smerter taget i betragtning.

Sagen hjemvises herefter til Codan med henblik på opgørelse af den endelige godtgørelse for varigt mén.

I det øvrige tiltrædes Codans afgørelse af 3. juli 2013.