Skip to content

4983/22

Skadetype: Bidfunktionsgener - Muskler og ledgener
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Udtrækning af tand og operativ fjernelse af visdomstand og efterfølgende gener. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Udtrækning af tand og operativ fjernelse af visdomstand og efterfølgende gener. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 40-årig kvinde, der den 9. juli 2021 fik konstateret caries og rodspidsbetændelse i tænderne 8,7-. Det blev derfor aftalt, at tænderne skulle fjernes, og det blev noteret, at der var knæk i kæbeled, som ikke gav symptomer. Desuden blev der optaget røntgen. Den 13. juli 2021 blev tanden 7- trukket ud, mens tanden 8- blev fjernet ved et kirurgisk indgreb med deling af tanden for at lette udtagningen. Desuden blev der igen taget røntgen. Ifølge journalen fra den 27. juli 2021 havde patienten gabeproblemer. Den 28. april 2022 var patienten til undersøgelse på kæbekirurgisk afdeling, hvor der blev noteret knæk og ømhed i begge kæbeled samt mulig forskydning af discus i begge kæbeled. Efterfølgende var patienten til en MR-scanning den 31. maj 2022, hvor det blev noteret, at der var bilateral let anteriort placeret kæbeleds discii med tilbagegang i åben tilstand og normal vandring af kæbeleds-hovederne i åben tilstand.

Patienten søger nu om godtgørelse for sine gener efter behandlingen samt erstatning for afholdte kørselsudgifter.

1. instans afgørelse:

I brev af 8. august 2022 traf Tryg afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

Tryg fandt, at patienten ikke er påført en skade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at patienten var kendt med en kronisk belastningslidelse i kæbeleddene inden tandfjernelsen jf. journalnotat af den 9. juli 2021. Der var knæk i begge kæbeled allerede inden den anmeldte tandlægebehandling blev udført. Det er muligt, at patienten ikke havde gener fra kæbeleddene ud over knæk, men dette betyder ikke, at der var normale forhold i kæbeleddene.

Tryg fandt videre, at der er opstået ubehag og gener i forbindelse med udtagningen af tænderne 8- og 7- og det heraf nødvendige gab, men det vurderes, at et hvilket som helst langvarigt gab kunne have givet ubehag og gener. Yderligere er generne forværret i månederne efter fjernelsen af tænder, og dette har ikke med overvejende sandsynlighed årsag i tandlægens behandling.

Tryg fandt derfor, at patientens gener med overvejende sandsynlighed har årsag i grundlidelse, kronisk belastningslidelse i kæbeleddene og ikke i en skade påført ved tandbehandlingen. Ved denne vurdering er der lagt vægt på, at der er forandringer i begge kæbeled (konstateret med MR-scanning) og ikke kun i højre side, hvor tænderne blev fjernet.

Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning efter behandling hos tandlægen.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 8. august 2022, men med en ændret begrundelse herfor.

 

Nævnet finder, at der var indikation for fjernelse af tænderne 8,7-, og at behandlingen ses at være udført bedst muligt under de givne omstændigheder.

 

Nævnet finder videre, at skaden i form af dine nuværende gener ikke er tilstrækkelig alvorlige set i forhold til grundlidelsen, caries og infektion.

 

Nævnet finder desuden, at journalen dokumenterer, at der forud for behandlingen var en belastingsbetinget kæbeledslidelse med knæk i begge led, hvilket i øvrigt er almindeligt forekommende hos ca. en tredjedel af befolkningen.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1 og nr. 4.