Skip to content

5024/22

Skadetype: Nerveskade - N.Lingualis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 28-årig mand, der den 3. marts 2021 fik taget panoramarøntgen af tanden -8, som fandtes at vise dyb caries i tanden. Tanden blev derfor fjernet ved et kirurgisk indgreb samme dag, og i den forbindelse blev der fjernet knogle ved tanden for at lette udtagningen. Desuden blev tanden delt i flere dele. Ifølge journalen fra den 8. marts 2021 var der føleforstyrrelser i tungen, hvilket fortsat var til stede den 19. januar 2022.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén som følge heraf.

I brev af 10. maj 2022 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten med overvejende sandsynlighed er blevet påført en skade i form af føleforstyrrelser som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der var grundlag for at fjerne visdomstanden -8, idet røntgenbilledet af den 3. marts dokumenterede, at der var et dybt hul i tanden. Visdomstænder med dybe huller fjernes typisk.

Tryg fandt videre, at tanden blev fjernet den 3. marts 2021, og at der i perioden efterfølgende opstod føleforstyrrelser.

Tryg fandt herefter, at føleforstyrrelserne med overvejende sandsynlighed har årsag i forhold ved det kirurgiske indgreb, da det ikke blev dokumenteret, at der skete beskyttelse af den tungevendende (linguale) blødvæv.

Tryg fandt derfor, at den erfarne specialist ville have sørget for at sikre det tungevend-ende blødvæv i forbindelse med fjernelse af tanden. Herved havde man med overvejende sandsynlighed undgået, at der skete en skade i form af føleforstyrrelser svarende til tungen i forbindelse med fjernelsen af tanden -8.

Patienten har derfor ret til erstatning efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

1. instans afgørelse:

I brev af 2. november 2022 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 47.525 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 5% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.

Tryg fandt i den forbindelse, at det fremgår af den indhentede neurosensoriske erklæring, at der er subjektive gener i form af næsten konstant mistet følesans samt prikkende, stikkende og sovende fornemmelse uden smerter. Objektivt er der konstateret, at der er sket varige føleforstyrrelser svarende til tungens nerve i venstre side med nedsat smagsevne uden smerter.

Tryg fandt herefter, at godtgørelsen for varigt mén udgør i alt 47.525 kr.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke var berettiget til yderligere erstatning/ godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 2. november 2022 med den af Tryg anførte begrundelse.

 

Efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vejledende méntabel punkt A.1.4.1. vurderes væsentlige føleforstyrrelser ved nerveskader som den foreliggende til 5-10% mén. Med udgangspunkt i den neurosensoriske undersøgelse er Nævnet enig med Tryg i, at méngraden skal fastsættes til 5%. De øvrige ubehagssymptomer er ikke af en sådan karakter eller omfang, at der er grundlag for at fravige dette udgangspunkt, idet der ikke ses at være smerter eller andet, der kan berettige til en forhøjelse af méngraden.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at godtgørelsen for varigt mén fastsættes til 5%.