Skip to content

4894/22

Skadetype: Nerveskade
Afgørelsetype: Under 1000 kr.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Tandbevarende behandling - Fyldning

Beskrivelse:

Pudsning af fyldning med skade på læben til følge. Erstatningen under minimumsgrænsen på 1.000 kr., da godtgørelse for varigt mén er under 5%. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Pudsning af fyldning med skade på læben til følge. Erstatningen under minimumsgrænsen på 1.000 kr., da godtgørelse for varigt mén er under 5%. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 34-årig kvinde, der den 11. september 2020 fik rodfyldt tanden -3. Desuden blev tanden behandlet med en plastfyldning, og i forbindelse med pudsningen af fyldningen gled boremaskinen og pudseskiven på maskinen ramte underlæben. Ved egen læge samme dag blev det noteret, at læsionen var 1,5 cm. dyb, og patienten blev derfor sendt på skadestuen for syning af læben. Efterfølgende har patienten føleforstyrrelser i venstre side af underlæben.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén.

I brev af 12. marts 2021 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade i henhold til lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten med overvejende sandsynlighed er blevet påført en skade i form af en læsion i underlæben på 1,5 cm. som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der ved behandlingen af tanden -3 skete en skade på patientens underlæbe i form af en læsion på 1,5 cm.

Tryg fandt herefter, at erfaren specialiststandard havde været at sørge for, at pudseskiven alene havde været anvendt på tanden -3.

Patienten har derfor muligvis ret til erstatning efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet eller godtgørelse efter lov om erstatningsansvar.

1. instans afgørelse:

I brev af 29. marts 2022 traf Tryg afgørelse om, at erstatningen ikke overstiger minimumsgrænsen på 1.000 kr.

Tryg fandt, at det fremgår af anmeldelsen, at patienten som følge af behandlingsskaden ikke har haft udgifter, der overstiger 1.000 kr. i forbindelse med skaden. Desuden har patienten også oplyst, at hun som følge af behandlingsskaden ikke har lidt et indkomsttab.

Tryg fandt videre, at det fremgår af anmeldelsen, at patienten ikke har været sygemeldt som følge af behandlingen. Patienten er derfor ikke berettiget til godtgørelse for svie og smerte.

Tryg fandt herefter på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse, der blev udført den 16. december 2021, at der er sket en vedvarende ændret følesans svarende til et område på en centimeter på underlæben (n.mentalis sin.). Undersøgelsen dokumenterede, at der objektivt kunne konstateres nedsat føleevne, men samtidig øget følsomhed ved spisning, og at det berørte område havde en diameter på cirka en centimeter på underlæben i venstre side. Der blev yderligere dokumenteret, at der var normal følelse i den øvrige slimhinde og ansigtshud.

Patienten beskrev i spørgeskemaet af den 16. december 2021, at generne bestod i sovende, prikkende og snurrende gener, og at der dagligt var stikkende og murrende smerter.

I forbindelse med undersøgelsen blev det subjektivt beskrevet, at der var sket en betydelig forbedring, og at livskvaliteten privat og arbejdsmæssigt svarende til en værdi på to ud af ti, hvor 9 (formentlig menes 0) er ”ingen påvirkning” og 10 er ”ude af stand til at fortsætte sine aktiviteter i fritids- og privatlivet”. Herudover blev føleevnen subjektivt vurderet til fem på en skala fra et til ti.

Tryg fandt derfor, at ovenstående ikke udgør et varigt mén på minimum 5% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel, hvorfor der ikke kan ydes kompensation for varigt mén.

Tryg fandt desuden, at da patienten som følge af behandlingsskaden ikke har været sygemeldt eller har varige gener heraf, har patienten ikke lidt et tab af erhvervsevne.

Tryg fandt således, at behandlingsskaden samlet set ikke har medført et erstatningskrav, som overstiger minimumsgrænsen på 1.000 kr., og at patienten derfor ikke er berettiget til erstatning efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 29. marts 2022 med den af Tryg anførte begrundelse.

 

Nævnet finder på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse, at der ikke foreligger ”væsentlige” føleforstyrrelser i henhold til Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel. Væsentlige føleforstyrrelser er som udgangspunkt betingelsen for, at méngraden kan fastsættes til 5% i henhold til méntabellen. Dine subjektive gener er ikke af en sådan karakter eller et sådant omfang, at de kan begrunde, at méngraden alligevel fastsættes til 5%.

 

I den forbindelse bemærkes det videre, at dit ar ikke medfører, at der kan fastsættes en méngrad på minimum 5% jf. méntabellens punkt H2, idet der ikke er tale om et skæmmende ar.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at méngraden vurderes til at være under 5%, og at erstatningen ikke overstiger minimumsgrænsen på 1.000 kr.