Skip to content

5045/22

Skadetype: Nerveskade - N.Lingualis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende nerveskade til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 45-årig kvinde, der den 9. september 2020 fik taget røntgen af tanden 8-. I den forbindelse blev det noteret, at der var betændelse ved tanden, og patienten oplyste, at hun havde oplevet hævelse ved tanden flere gange. Patienten blev derfor anbefalet udtrækning af tanden 8-. Tanden blev herefter fjernet operativt den 19. november 2020 med fjernelse af knogle først, hvorefter tanden blev delt for at lette udtagningen. Forud for indgrebet blev der anlagt 5 tubuler Xion® som blokade og infiltration. Patienten kontaktede tandlægen telefonisk den 23. november 2020, da hun var følelsesløs svarende til nervus lingualis udførsel i den ene side af tungen og på slimhinden ud for tungespids. Ifølge journalen fra den 23. december 2020 havde patienten stadig følelsesforstyrrelser.

Patienten søger nu om godtgørelse for varigt mén.

I brev af 28. april 2021 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten med overvejende sandsynlighed er blevet påført en skade i form af nerveskade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der var grundlag for at fjerne tanden 8- på grund af betændelse. Der blev forud for indgrebet taget røntgen, og selve indgrebet ses velbeskrevet med fjernelse af knogle og deling af tanden forud for udtagning. Det fremgår dog ikke, hvorvidt man foretog beskyttelse af den tungevendende bløddelsvæv med f.eks. at benytte en rougine eller tilsvarende instrument.

Tryg fandt herefter, at erfaren specialiststandard havde været, at man under indgrebet havde tilsikret beskyttelse af tungenerven. Herved havde nerveskaden og føleforstyrrelserne med overvejende sandsynlighed været undgået.

Patienten har derfor ret til erstatning efter loven.

I brev af 16. september 2021 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 5.179,75 kr. i godtgørelse for svie og smerte inkl. renter – se venligst afg.

1. instans afgørelse:

I brev af 29. september 2022 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 95.050 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 10% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.

I den forbindelse fandt Tryg, at det fremgår af den neurosensoriske erklæring, at patienten har subjektive gener i form af konstant helt mistet følesans, men også øget følsomhed. Der er konstante gener i form af summende, sovende, prikkende, stikkende, kriblende, kulde, varme og elektriske fornemmelser og ingen lindrende muligheder. Patienten oplever smerter af jagende, elektriske og stikkende karakter af sekunders varighed, hvis f.eks. sprød skorpe rammer området. Patientens smagssans er helt mistet i højre side. Patienten har gener ved tale og spisning, og patienten oplever, at hun læsper og ikke kan smage maden. Patientens livskvalitet er nedsat som følge af skaden. Objektivt er der konstateret skade på tungens nerve i højre side med udtalt nedsat føleevne, smerter og tab af smagssans i højre side.

Tryg har herefter opgjort godtgørelsen til 95.050 kr.

I øvrigt fandt Tryg, at patienten ikke var berettiget til yderligere erstatning/ godtgørelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 29. september 2022 med den af Tryg anførte begrundelse.

 

Nævnet finder på baggrund af den neurosensoriske undersøgelse og de beskrevne gener, at méngraden skal fastsættes til 10%, som er maksimum i henhold til Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel pkt. A.1.4.1 for skade på én nervegren.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der kan tilkendes en godtgørelse for varigt mén på 10%.

 

For en god ordens skyld kan det oplyses, at den sag, som du henviser til i din anke, vedrører skade på to nervegrene.