Skip to content

5112/23

Skadetype: Skade på anden anatomisk struktur end tand/nerver - Bløddelsskade
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Tandbevarende behandling - Krone

Beskrivelse:

Kronebehandling og efterfølgende hævelse. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Kronebehandling og efterfølgende hævelse. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 46-årig mand, der konsulterede tandlæge den 1. september 2022, da tanden 4+ var knækket. Det blev aftalt, at tanden skulle behandles med en krone. Tanden 4+ blev derfor præpareret til krone den 26. september 2022, hvor der tillige blev taget aftryk til kronen. Ifølge journalen blev patienten forud for behandling bedøvet med 1,7 ml. injektionsvæske, og under behandlingen opstod der udtalt hævelse af højre side af ansigtet. Patienten blev derfor henvist til akutafdelingen, hvor der blev konstateret hævelse uden påvirkning af vejrtrækningen. Det blev vurderet, at der var tale om en allergisk reaktion og efter relevant lægebehandling blev patienten udskrevet efter 6 timers observation. Patienten henvendte sig igen på akutklinikken den 27. september 2022 på grund af smerter. Der blev dog ikke iværksat yderligere behandling. Den 13. oktober 2022 blev det noteret i journalen, at man havde haft kontakt til patienten, som oplyste, at lægen havde sagt, at det var en overdosis af bedøvelse. Patienten blev informeret om, at det ikke kunne lade sig gøre, da han fik en enkel bedøvelse, som er langt fra overdosis. Det blev herefter aftalt, at behandlingen skulle færdiggøres. Den 19. oktober 2022 blev det noteret, at patienten aflyste tid til cementering af krone, og at patienten ikke ønskede en ny tid. Patienten var herefter til udredning på en Hud- og Allergiklinik, som ikke fandt tegn på allergi for indhold i bedøvelsesvæsken. Den 13. februar 2023 blev kronen cementeret på tanden 4+, og der blev taget kontrolrøntgen heraf.

Patienten søger nu om erstatning for sine gener som følge af skaden samt for tabt arbejdsfortjeneste.

1. instans afgørelse:

I brev af 11. april 2023 traf Tryg afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

Tryg fandt, at patienten ikke er påført en erstatningsberettigende skade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der blev givet bedøvelsesvæske forud for kronebehandling af tanden 4+ den 26. september 2022. Efterfølgende opstod der hævelse af højre side af ansigtet, og patienten var indlagt på hospitalet (6 timer). Hævelsen af ansigtet er dokumenteret i journalen og ved udateret foto.

Tryg fandt herefter på baggrund af journalmaterialet, at tandlægen i forbindelse med indgivelsen af bedøvelsesvæsken har fulgt alment anerkendte retningslinjer på området, idet der ikke er forhold, der indikerer overdosering.

Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning efter behandling hos tandlægen.

I øvrigt gøres der opmærksom på, at Tryg alene kan tage stilling til, om der er opstået en skade i forbindelse med behandling foretaget hos tandlægen. Hvis patienten ønsker at klage over skade opstået som følge af anvendelse af et lægemiddel, henvises til Patienterstatningen.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 11. april 2023.

 

Nævnet finder, at behandlingen af tanden 4+ er udført bedst muligt under de givne omstændigheder.

 

Nævnet finder videre, at komplikationen med hævelse ikke er tilstrækkelig alvorlig set i forhold til behovet for behandling af tanden 4+.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1-4.