Skip to content

5138/23

Skadetype: Ingen skade / afvisning
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Bedøvelse

Beskrivelse:

Fyldningsbehandling efter anlæggelse af lokalbedøvelse og efterfølgende gener. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Fyldningsbehandling efter anlæggelse af lokalbedøvelse og efterfølgende gener. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 67-årig kvinde, der den 1. april 2019 fik behandlet tanden -6 med en plastfyldning efter anlæggelse af lokalbedøvelse med 1,7 ml. Scandonest som regionær analgesi. Den 8. august 2019 var en fyldning i tanden -6 knækket, og tandens skarpe kanter blev beslebet. Ifølge journalen fra den 29. oktober 2019 blev tænderne -6,7 behandlet med plast, og den 29. januar 2020 blev tænderne -6,7 igen behandlet med plastfyldninger. Den 2. juni 2020 oplyste patienten, at hun efter sidste behandling havde været meget syg i 14 dage med svimmelhed og tendens til besvimelse. Tandlægen informerede patienten om, at tandbehandlingen ikke kunne gøre hende syg. Den 12. maj 2021 kom patienten et kvarter for sent til aftalt tid for kronebehandling af tanden -6. Der blev herefter anlagt lokalbedøvelse med Xyloplyin Adrenalin 1,7 ml. som regionær analgesi (mandibular), hvorefter patienten besvimede. Behandlingen blev derfor udskudt. Den 18. maj 2021 blev der anlagt lokalbedøvelse med 1,7 ml. Citanest Octapressin som regionær analgesi (mandibular) samt 1,8 ml. Septanest lagt i rodfæstet, hvorefter tanden -6 blev præpareret til krone. Kronen blev herefter cementeret på tanden den 26. maj 2021. Ifølge journalen blev der den 10. november 2021 anlagt lokalbedøvelse med 1,7 ml. Citanest Octapressin som regionær analgesi (mandibular) før omgørelse af kronen -6. Patienten blev dårlig og besvimede, hvorefter hun gik ind og ud af bevidstheden og følte smerter i brystet samt kramper. Der blev derfor ringede 112, og patienten blev afhentet af en ambulance. Ifølge journalen fra akutafdelingen ankom patienten under diagnosen obs for besvimelse, og besvimelsen af anlæggelse af lokalbedøvelsen blev beskrevet. Desuden blev der i ambulancen givet medicin for forhøjet blodtryk. Patienten blev udskrevet dagen efter, og i resuméet for behandlingsforløbet blev patientens besvimelse beskrevet, og at patienten tidligere havde oplevet lignende, dog ikke så slemt som nu. Det blev videre noteret, at patienten efterfølgende har været noget træt og afkræftet samt lidt tung i hovedet. Ved udskrivelsen var patienten lidt afkræftet efter hændelsen, og ellers velbefindende. Den 24. november 2021 blev kronen på tanden -6 lavet om uden lokalbedøvelse. Ifølge journalen fra den 15. marts 2022 var tanden 6+ revnet igennem tandkronen, og patienten blev henvist til behandling på sygehuset, da man ikke kunne lokalbedøve hende i privat praksis. Den 14. juni 2022 noterede tandlægen, at patienten blev anbefalet at søge læge for kontrol af eventuel allergi overfor lokalbedøvelse. Patienten var herefter hos egen læge den 20. juni 2022 for at få undersøgt, om hun var allergisk overfor lokalbedøvelsesmidlerne. Patienten blev derfor henvist til Allergologisk ambulatorium, hvor hun blev undersøgt den 14. juli 2022. Ifølge notat herfra var allergitesten af Lidocain negativ.

Patienten søger nu om erstatning for generne efter bedøvelsen.

1. instans afgørelse:

I brev af 8. juni 2023 traf Tryg afgørelse om, at der ikke er sket en erstatnings-berettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

Tryg fandt, at patienten ikke er påført en skade som følge af behandlingen med lokalbedøvelse den 18. maj 2021 hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at patienten blev lokalbedøvet den 27. februar 2019 før en behandling af -6, og at dette var uden bivirkninger. Den 29. januar 2020 blev -6,7 plastrestaureret, og dette var uden lokalbedøvelse. Ved patientens næste tandlægebesøg den 2. juni 2020 oplyste patienten, at hun efter den sidste behandling var blevet meget syg, idet hun havde været svimmel og havde haft tendens til besvimelse i 14 dage. Tandlægen informerede patienten om, at tandbehandlingen ikke kunne gøre hende syg. Den 12. maj 2021 var patienten forsinket til en tandbehandling, og her måtte den planlagte behandling udskydes, fordi patienten besvimede efter lokalbedøvelse med præparatet Xyloplyin Adrenalin. Den 18. maj 2021 besvimede patienten efter lokalbedøvelse med Citanest Octapressin.

Tryg fandt videre, at patienten er blevet allergi testet og er ikke allergisk overfor lokalbedøvelsespræparaterne.

Tryg fandt således opsummeret, at historikken for perioden 29. januar 2020 til den 18. maj 2021 fortæller, at patienten har været besvimet efter lokalbedøvelser i maj 2021, men at patienten også var svimmel og utilpas efter en tandbehandling uden lokalbedøvelse.

Tryg fandt derfor, at patientens utilpashed og besvimelser med overvejende sandsynlighed ikke har årsag i lokalbedøvelsen.

Tryg fandt derimod, at det nærmere er forhold ved patienten selv, herunder situationen som patient hos tandlægen, der sammen med forhøjet blodtryk har udløst disse ubehagelige hændelser.

Patienten er derfor ikke berettiget til erstatning efter behandling hos tandlægen.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 8. juni 2023 med den af Tryg anførte begrundelse.

 

Nævnet finder, at besvimelsen og de efterfølgende gener med overvejende sandsynlighed skyldes forhold ved dig selv. I den forbindelse er der lagt vægt på, at det fremgår af hjertelægens notat af 11. november 2021, at der var tale om en vaso-vagal reaktion.

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.