Skip to content

5173/23

Skadetype: Skade på rod - Parietal perforation
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret
Behandling: Rodbehandling - Rodfyldning

Beskrivelse:

Rodbehandling med parietal perforation, for lang rodfyldning samt senere tab af tand til følge. Fradragets størrelse. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Rodbehandling med parietal perforation, for lang rodfyldning samt senere tab af tand til følge. Fradragets størrelse. TSAN ændrede Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en 50-årig mand, der henvendte sig til tandlæge den 7. januar 2015, da han havde smerter fra tanden 6+. Der blev taget røntgen af tanden, som fandtes at vise rodspidsbetændelse og patienten blev derfor anbefalet en ny rodbehandling af tanden. Der blev herefter indledt rodbehandling af tanden, og den 20. januar 2015 blev tanden rodfyldt. I den forbindelse blev der taget røntgen, som fandtes at vise, at rodfyldningen var for lang i tandens ganevendende rodkanal. Den 31. marts 2015 blev der igen taget røntgen af tanden, som fandtes at vise opheling af rodspidsbetændelsen omkring tandens ganevendende rod. Patienten henvendte sig til en anden tandlæge den 10. juni 2016, da han havde symptomer fra tanden 6+. Der blev taget røntgen, som fandtes at vise et stort rodfyldningsoverskud på tandens ganevendende rod. Ifølge journalen fra den 10. oktober 2022 oplevede patienten spændinger fra højre side i overkæben. Det blev noteret, at der var en fordybet tandkødslomme ved tanden 6+, og røntgen fandtes at vise en knogledefekt ved tanden svarende til den forreste-, kindvendende rod. Den 10. november 2022 blev der optaget en CBCT-scanning, og det blev noteret, at der var mistanke om, at der var sket en gennembrydning af tandens forreste rod. Ifølge journalen fra den 15. november 2022 viste CBCT-scanningen manglende rodfyldning af den forreste-, kindvendende rod på tanden 6+. Der sås endvidere overskud af rodfyldningsmaterialet på tandens ganevendende rod samt en let fortykket bihuleslimhinde.

Patienten søger nu om erstatning for afholdte udgifter samt for udgifterne til den skadesudbedrende behandling.

1. instans afgørelse:

I brev af 23. maj 2023 traf Tryg afgørelse om, at der er sket en erstatningsberettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1, nr. 1.

Tryg fandt, at patienten med overvejende sandsynlighed er blevet påført en skade i form af tab af tanden 6+ som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at der var grundlag for at indlede en fornyet rodbehandling af tanden 6+ den 7. januar 2015, eftersom der var rodspidsbetændelse ved tanden, hvilket dokumenteres af journalen og et røntgenbillede fra dagen. Desuden dokumenterer journalen af den 20. januar 2015, at tanden 6+ blev rodfyldt i 3 rodkanaler, og journalen af den 10. oktober 2022 dokumenterer, at der klinisk var en fordybet tandkødslomme ved tanden 6+.

Tryg fandt videre, at CBCT-scanningen af den 10. november 2022 dokumenterer, at der ses rodfyldningsoverskud ud for tandens ganevendende rodkanal, hvilket medfører, at knoglen ikke kan hele. Samme scanning dokumenterer endvidere, at tandens forreste-, kindvendende rod er blevet gennembrudt, hvorfor tanden 6+ ikke vurderes bevaringsværdig.

Tryg fandt herefter, at den erfarne specialist havde sørget for en skånsom udboring af rodkanalens øverste del samt nervekammeret. Herefter havde den erfarne specialist foretaget en nænsom bearbejdning af rodkanalerne med respekt for tandens anatomi, hvor rodfilene havde fulgt rodens længde på den ganevendende rod. Tanden kunne herefter være blevet rodfyldt tæt og ensartet til rodspidserne, hvorefter knoglen kunne hele. Herved havde man med overvejende sandsynlighed mindsket risikoen for en for lang rodfyldning samt for stor en udboring i tanden, hvormed tabet af tanden kunne være undgået.

Tryg fandt dernæst, at patienten er berettiget til erstatning for den skadesudbedrende behandling i form af rimelige udgifter til fjernelse af tanden 6+ samt rekonstruktion heraf med implantatbåret krone.

I brev af 13. juni 2023 traf Tryg afgørelse om, at behandlingsoverslaget kan godkendes.

Tryg fandt, at det modtagne overslag på 33.882,52 kr. vedrører implantat/fixtur 6+, prettau krone på implantat 6+, 3 rtg. 6+, injektion 6+, knogleopbygning 5+, sinusløft og amotio 6+. Behandlingsoverslaget godkendes som rimelig og nødvendig tandbehandling.

Tryg fandt dog, at patienten uden den anerkendte skade havde kunnet bevare tanden 6+ ved behandling med krone. Det betyder, at patienten med en erstatning for den skadesudbedrende behandling har sparet udgifter til den ellers forventede behandling, hvilket vurderes at ville have beløbet sig til 12.233 kr.

Tryg fandt derfor, at der kan godkendes i alt 21.649,52 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet ændrer Trygs afgørelse af 13. juni 2023, som anført nedenfor.

 

Nævnet finder, at der skal foretages fradrag for stiftopbygning og krone på tanden 6+, da tanden under alle omstændigheder skulle have været behandlet hermed som følge af behovet for rodbehandling. Der kan alene tilkendes erstatning for mérudgifter som følge af skaden og ikke for udgifter, som patienten under alle omstændigheder skulle have afholdt.

 

Nævnet finder dog, at fradraget skal nedsættes til 9.000 kr. I den forbindelse bemærkes det, at nævnet forudsætter, at udgiften til Prettau krone på 12.233 kr. også indeholder udgiften til abutment.

 

Nævnet finder videre, at udgiften til CBCT-scanning på 1.323 kr. skal dækkes, idet udgiften er afholdt for at afklare, om der var sket en skade.