Skip to content

5182/23

Skadetype: Ingen skade / afvisning
Afgørelsetype: Afvist - Ikke sket skade – PFL § 1.1/KEL § 19.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelse stadfæstet
Behandling: Tandbevarende behandling

Beskrivelse:

Behov for rodbehandling er en følge af grundlidelsen, caries. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Behov for rodbehandling er en følge af grundlidelsen, caries. TSAN tiltrådte Trygs afgørelse.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 53-årig kvinde, der den 21. marts 2019 fik taget røntgen af tanden +7 til diagnostik. Tanden blev efterfølgende behandlet med en plastfyldning på grund af fyldningsfraktur. Den 8. november 2019 blev der taget røntgen samt konstateret caries på den forreste flade af tanden +7. Fyldningen i tanden +7 blev derfor lavet om den 22. november 2019, og der blev taget kontrolrøntgen. Ved undersøgelse den 31. marts 2021 var fyldningen i tanden +7 løs, og der blev taget røntgen. Tanden +7 blev herefter behandlet med en ny fyldning den 23. april 2021, og efter renboring af tanden var der kontakt til tandens nervekammer. Desuden blev der noteret rodfurer på den forreste flade og vanskeligheder ved at lave fyldningen i tanden. Den 18. januar 2023 blev der noteret rødme i tandkødet ved tanden +7, og den 27. februar 2023 blev der indledt rodbehandling af tanden på grund af smerter.

Patienten søger nu om erstatning for udgifterne til rod- og kronebehandling af tanden.

1. instans afgørelse:

I brev af 10. maj 2023 traf Tryg afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.

Tryg fandt, at patienten ikke er påført en skade som følge af behandlingen hos tandlægen.

Tryg fandt i den forbindelse, at optaget røntgen dateret til den 21. september 2017 dokumenterer, at tanden +7 var forsynet med en fyldning på to flader. Desuden dokumenterer røntgen dateret til den 21. marts 2019, at fyldningen på den forreste flade er mistet. Der ses caries lige under emalje-cementgrænsen på den forreste flade også. Ligeledes viser optaget røntgen dateret til den 8. november 2019, at tanden +7 har caries under fyldningskanten på den forreste flade.

Tryg fandt videre, at røntgen af den 31. marts 2021 dokumenterer, at fyldningen i tanden +7 er knækket og der ses caries under den knækkede del. Da der skulle renbores til fyldning den 31. marts 2021, opstod kontakt/ hulrum ind til tandens nervekammer, hvorefter rodbehandlingen først bliver iværksat den 27. februar 2023.

Tryg fandt herefter, at det er overvejende sandsynligt, at tanden +7 skulle rodbehandles med forhold i tandlægens manglende diagnosticering eller behandling.

Tryg fandt dernæst, at det ikke kan afvises, at fyldningen lavet den 21. marts 2019 ikke har opfyldt patientens forventninger til resultatet, idet der var behov for en ny fyldning den 8. november samme år. Til det lægges også en vurdering af, at optaget røntgen den 22. november 2021 viser en tilstrækkelig fyldning, som virker tæt. Der var altså ingen negative konsekvenser ved, at fyldningen i tanden skulle omlægges.

I 2021 konstateres, at fyldningen i tanden +7 er knækket og caries er opstået.

Afslutningsvist fandt Tryg derfor, at årsagen til, at tanden +7 skal rodbehandles, skyldes, at fyldningen knækkede og der opstod caries nedenunder. Fyldningen er med overvejende sandsynlighed knækket ved tygning eller anden belastning.

Tryg fandt derfor også, at behovet for rodbehandlingen skyldes patientens grundlidelse.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet stadfæster Trygs afgørelse af 10. maj 2023 med den af Tryg anførte begrundelse.

 

Nævnet finder, at det er overvejende sandsynligt, at der er opstået caries under en knækket fyldning, og at denne caries strakte sig ind til tandens nerve og dermed medførte behov for rodbehandling af tanden. Behovet for rodbehandling er således en følge af grundlidelsen, dyb caries.

 

Det bemærkes, at nævnet ikke finder, at caries i tanden kan ses på røntgenbilledet fra den 22. november 2019

 

Nævnet tiltræder derfor Trygs afgørelse om, at der ikke er sket en erstatningsberettigende skade efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet § 19, stk. 1, jf. § 20, stk. 1.