Skip to content

5092/23

Skadetype: Nerveskade - N.Lingualis
Afgørelsetype: Specialistmålestokken - PFL § 2.1.1/KEL§ 20.1.1.
Ankenævnsafgørelsen: Afgørelsen ændret og hjemvist
Behandling: Kirurgi - Operativ fjernelse af tand

Beskrivelse:

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende føleforstyrrelser til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN hjemviste sagen til fornyet behandling.

Operativ fjernelse af visdomstand med efterfølgende føleforstyrrelser til følge. Godtgørelse for varigt mén. TSAN hjemviste sagen til fornyet behandling.

Hændelsesforløb:

Sagen drejer sig om en nu 34-årig mand, der den 16. august 2017 fik konstateret caries i tanden 8-. Tanden 8- blev derfor behandlet med en fyldning den 18. september 2017. Den 15. juni 2021 blev tanden 8- fjernet ved et kirurgisk indgreb på grund af caries. I den forbindelse blev det noteret, at der blev fjernet knogle omkring tanden, som herefter blev delt i flere dele og udtaget enkeltvist. Patienten kontaktede tandlægen igen den 21. juni 2021, da han oplevede en summen i tungen samt på indersiden af kinden. Den 28. juli 2021 blev det noteret, at patienten fortsat oplevede føleforstyrrelser. Patienten blev herefter henvist til yderligere undersøgelse på Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk afdeling, hvor det den 16. august 2021 blev noteret, at patienten oplyste, at han ikke havde nogen føle- eller smagssans på højre side af tungen. Det blev konstateret, at der var tale om et amputationsneuron (fysisk skade af nerven), og patienten blev tilbudt operation af tungenerven. Den 27. september 2021 blev det noteret, at patienten ikke oplevede bedring. Der blev herefter foretaget et kirurgisk indgreb den 12. november 2021 i et forsøg på at reparere tungenerven, og patienten blev udskrevet den 13. november 2021. Ved kontrol den 6. december 2021 blev det noteret, at patienten ikke havde nogen følesans på højre side af tungen.

Patienten søger nu om erstatning for afholdte kørselsudgifter, godtgørelse for svie og smerte samt varigt mén.

1. instans afgørelse:

I brev af 6. marts 2023 traf Tryg afgørelse om, at patienten er berettiget til 97.900 kr. i erstatning.

Tryg fandt, at patienten som følge af behandlingsskaden har et varigt mén på 10% jf. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vejledende méntabel punkt A.1.4.

Tryg fandt i den forbindelse, at det fremgår af den indhentede neurosensoriske erklæring, at der er subjektive gener i form af en konstant helt mistet følelse i højre side af tunge/ undermund/tandkød, af konstante ubehagsgener, der føles prikkende/stikkende/ sovende/varmt/dødt/bedøvet, af konstante/næsten smerter der føles jagende/ stikkende/brændende og som kan udløses ved påvirkning af varme, af en helt mistet smagssans. Det oplyses også, at der er gener, når patienten taler, når han spiser og når han drikker og i intime relationer, og gener i form af hovedpine og træthedsfornemmelse, når han har brugt tungen meget. Endelig oplyses det, at føleforstyrrelsen i meget høj grad (10 på en skala op til 10) har en negativ indvirkning på patientens livskvalitet. Objektivt er der konstateret en manglende føle- og smagsevne svarende til højre side af tungen.

Tryg har herefter opgjort godtgørelsen til 97.900 kr.

Tandskadeankenævnets afgørelse:

Tandskadeankenævnet hjemviser sagen til fornyet vurdering af godtgørelsen for varigt mén, idet føleforstyrrelsen skal vurderes efter punkt A.1.4. i Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings méntabel, mens de neurogene smerter skal vurderes særskilt og kan føre til, at den samlede ménprocent overstiger den maksimale dækning i punkt A.1.4.